Ishrana konja

Konj koji živi u prirodi mogao bi da jede 16 sati dnevno! Konji koje hrani čovek dobijaju obrok tri puta dnevno i popije oko 40 litara vode na dan.

Ishrana konjaKonj koji živi u prirodi mogao bi da jede 16 sati dnevno! Konj u prirodi jede raznu biljnu hranu, travu, cveće, lišće, korenje ako nema trave, vodene biljke...

Jede polako i bira šta jede brzim pokretima usta.

Konji imaju mali želudac i to jedan, za razliku od krava koje imaju dva želuca. Konji jedu, grickaju travu, žvaću je, gutaju, a onda vare i izbacuju je malo po malo u vidu balege.

Jedan od nedostataka u ishrani konja je taj da ne mogu izbljuvati ono što pojedu, jer u jednjaku imaju specijalne ventile koji se okreću samo u jednom smeru. Zato se konji moraju oprezno hraniti, jer loša i neredovna ishrana mogu dovesti do zaustavljanja rada creva, poznatog po nazivu kolika, koja se u nekim slučajevima završava i uginućem konja.

Konji se hrane tri puta dnevno. Veliki deo vremena provode u boksovima ili zatvorenom prostoru, gde iz dosade počinju razvijati loše navike kao što su: grickanje jasli, gutanje vazduha, jedenje balege...

Kada su smešteni u boksovima (štali) hrane se uglavnom baliranom suvom detelinom i senom,  zobi, kukuruzom, manjim količinama sveže trave i briketima, posebno spravljenim za konje, adekvatno raznim životnim dobima i vrsti aktivnosti za koju služe. U ishranu se konjima, s vremena na vreme, radi unošenja prirodnih vitamina, može dodati razno voće i povrće, med, jaja i mekinje.

Prirodno je i najbolje za konja da što više vremena provodi na otvorenom prostoru, izložen suncu. Na taj način mu omogućujemo slobodnu kretnju i kvalitetnu hranu (sveža trava).

Naravno, konji piju vodu, i to oko 40 litara dnevno!POSLASTICE ZA KONJE

  

Ishrana konjaKonji obožavaju poslastice kao što su jabuke, šargarepe, šećerna repa, lubenice i kocke šećera.

Posle dobro obavljenog treninga ili pokazane poslušnosti u radu, najbolja nagrada za  konja je  kockica šećera. 

Međutim, ova, iako najomiljenija poslastica, više šteti nego što koristi našem ljubimcu. 

Lubenica, takođe omiljena poslastica za konje, nije štetna ali konju pravi probleme nakon jela, jer dok jedu, rasipaju slatke sokove lubenice po okolini, koji su "lepak" za muve i ostale neželjene insekte.

Zato Vam  preporučujemo,  najviše zbog samih konja, da kao poslastice i nagrade za konje koristite jabuke, šargarepe, šećernu repu i cveklu.