Dodatna oprema za konje

Pored osnovne opreme, koju smo spomenuli u delu koji se odnosi na sportsko jahanje (link), za konje postoji niz dodatne opreme...


UlarUlar i povodac: Ular stoji na glavi konja i koristi nam kao pomoćno sredstvo, u kombinaciji sa povocem, za vođenje konja ili privezivanje u boksu ili na mestu gde je potrebno da konj miruje dok se čisti, kupa, potkiva i slično. Najčešće je izrađen od kože, mada se za njegovu izradu koriste i drugi materijali. Može biti raznih boja i dezena i ukoliko se lepo uklopi sa bojom konja, može predstavljati lep dekorativni detalj.

Cebe za konjaĆebe:  Može biti zimsko i letnje (tanje i deblje). U zimskom periodu služi za grejanje tela konja dok se nalazi u boksu (štali).  U hladnim i kišnim danima  ćebe se koristi kao zaštita u treningu i šetnji konja.  Letnje ćebe (frotirno ili pamučno) se najčešće koristi posle treninga, kada je konj zagrejan i oznojan, da prosuši telo konja i zaštiti ga od vetra.

Kada se konj transportuje u prevoznom sredstvu otvorenijeg tipa, gde je izraženije strujanje hladnog vazduha, preporučuje se stavljanje ćebeta na telo konja. Pored ćebeta, prilikom transporta, konja treba zaštititi i ostalim zaštitnim sredstvima, kao što su: transportne kamašne (slika), štitnici za kolena (slika), kopita, rep i glavu.

Bandaži štalski i bandažiranje: Bandaži štalski  služe za zaštitu i zagrevanje nogu i tetiva konja posle treninga i za vreme mirovanja u štali.

Bandažiranje se vrši tako što se, na prethodno očišćenu nogu konja, prvo stavi podmetač koji zahvata nogu konja u delu od polovine kolena do ispod kičice i služi da spreči pomeranje (klizanje) bandaža.

Bandažiranje se vrši od kolena nadole, uvek sa leve na desnu stranu (kao na slici).

BandažiranjeBandažiranjeBandažiranjeBandažiranjeBandažiranjeBandažiranje

Po završetku bandažiranja potrebno je proveriti da bandaž nije previše zategnut, što može prouzrokovati probleme konju u vidu oteklina nogu.